Rebellen en Dwarsdenkers

In 2019 ontving ik een uitnodiging van tentoonstellingsruimte WG Kunst om een expositie te ontwikkelen in het kader van het thema van de Boekenweek: “Rebellen en dwarsdenkers”. Een bijkomend doel was om nieuwe doelgroepen aan te spreken, met name jongere en meer diverse bezoekers.

Met dit doel voor ogen besloot ik Maria Dienaar (Socioloog) te betrekken bij dit project. Samen hebben we een interdisciplinaire tentoonstelling gecreëerd, waarbij we een selectie kunstenaars uit verschillende disciplines en perspectieven hebben samengebracht. Deze kunstenaars belichten via hun werk sociale en politieke veranderingen op unieke wijze.

Uitdaging

Ons doel was om het verhaal van “Rebellen en dwarsdenkers” op een inspirerende, educatieve, toegankelijke, inclusieve en respectvolle wijze te presenteren. Dit alles binnen een beperkte tijdsperiode, waarin we een concept moesten ontwikkelen, de juiste kunstenaars bij het project moesten betrekken en voldoende enthousiasme onder bezoekers moesten genereren om de tentoonstelling te ervaren.

Het proces

Voor deze opmerkelijke tentoonstelling heb ik in nauwe samenwerking met Maria Dienaar het concept ontwikkeld en zowel de tentoonstelling als de opening vormgegeven, volgens dit stappenplan:

  • We hebben het concept zorgvuldig ontwikkeld, waarbij we de kerngedachte en boodschap scherpstelden.
  • Met de hulp van grafisch ontwerper Sarah Njoroge hebben we het visuele concept uitgewerkt en een beeldtaal gecreëerd.
  • Kunstenaars zijn actief benaderd, waarbij we hun werk op co-creatieve wijze binnen het thema hebben laten aansluiten.
  • Voor de interviews hebben we teams samengesteld bestaande uit interviewers en cameramensen. Daarnaast hebben we gasten uitgenodigd voor de interviews en productiedagen voor de opnames georganiseerd.
  • Het praktische en creatieve aspect van de tentoonstellingsopbouw hebben we zorgvuldig uitgevoerd.
  •  Voor de opening hebben we een gevarieerd programma samengesteld, met sprekers en een DJ, om het evenement een levendige sfeer te geven.

Resultaat

  • Tentoonstelling van het werk van kunstenaars: Airich, Tyna Adebowale, Sioejeng Tsao, Babeth Fonchie, Tirsa With en Joyce Overheul
  • Video interviews dat tentoongesteld werd in een installatie gemaakt door Jet Nugter met: Nadine Ridder, Daryll Ricardo Landbrug, Babeth Fonchie, Surya Nahumury, Evelyn Agyemang, Eunice Eunice, Mahutin E Awunou, Sameha Bouhalhoul, Akwasi Ø. Ansah, Priscilla Vaudelle en Orçun Ersungur
  • Een geslaagde opening in een bijna overvolle WG Kunst

*De werken tonen door middel van mixed-media, Poetry en illustraties onderwerpen, zoals feminisme, gender, seksualiteit en representatie. Het zijn moderne beelden van jonge kunstenaars die hedendaagse maatschappelijke thema’s, zoals discriminatie, cultuur en klimaatverandering omzetten in kunst en hierbij onder andere gebruik maken van popcultuur, mode, muziek, mythen en spirituele esthetiek.

In de tentoonstelling zijn interviews te zien en te horen, schilderijen, illustraties, foto’s en installaties. De tentoonstelling toont verhalen van een veelzijdige, gelijkwaardige en soms bijna een utopische maatschappij.

*De tentoonstelling opende op 6 maart 2020 en op 10 maart besloten we de tentoonstelling vanwege Corona vroegtijdig te stoppen.