Zuid-Afrika, Kaapstad street art

Zoals de meeste van jullie vast weten ben ik groot fan van street art. En als ik op vakantie ben wil ik natuurlijk ook de street art van het land, de stad of wijk ontdekken. Een makkelijke manier om mij in korte tijd daarin onder te dompelen en veel te leren (ook het maatschappelijke verhaal en de cultuur) is door middel van  het volgen van een tour met een lokale street art kenner.  En dat deed ik dus in Zuid-Afrika, Kaapstad, in een van mijn favoriete wijken Woodstock.

Woodstock is een van de hipste wijken in Kaapstad. Woodstock bevindt zich dicht bij het centrum van Kaapstad. Het is een wijk waar mensen met verschillende culturen en religies wonen. Het is echter niet altijd de hipste wijk geweest. Woodstock was ooit een groot badplaats, maar door door de komst van de industrie is de wijk in verval geraakt, kwam er steeds meer criminaliteit en werd het een plek dat men liever vermeed. Sinds een jaar of tien is wijk in verandering. Ja, de gentrificatie is hier duidelijk aanwezig. Iets waar mijn host niet zo over te spreken was. Enigszins begrijpelijk natuurlijk als je ziet dat mensen/bedrijven met “het grote geld” je buurt veranderen en er voor jou en oorspronkelijk bewoners weinig overblijft. Maar goed, daar gaat deze blog niet over.

Woodstock is op het dit moment het creatieve centrum van Kaapstad. Er zijn vele hippe en creatieve restaurants, galleries, oude fabrieken zijn veranderd in ateliers en er zijn vele creatieve organisaties. Ondanks dat zijn de kenmerken van een wijk in ontwikkeling op sommige plekken in Hoodstock af en toe nog zichtbaar. Maar de straat kunst draagt net als jaren geleden bij aan de verbetering van de wijk. In Woodstock zijn grote en prachtige murals gemaakt door kunstenaars uit Zuid-Afrika, maar ook van over de hele wereld. Deze werken zijn van oorsprong veelal om politieke boodschappen over te brengen in de apartheidstijd. Nu zijn ze er om te inspireren, een verhaal over te brengen of voor maatschappelijke boodschappen.

Hieronder zie je een verzameling van alle werken die ik tijdens mijn tour met gezien. 

Nog even een korte noot… Het is alweer een jaar geleden sinds ik Zuid-Afrika heb bezocht. En nu ik eindelijk bereid ben deze blog te gaan schrijven kom ik er achter ik mijn notities kwijt ben. Ik kan dus helaas geen credit geven aan de foto’s van alle street art kunstenaars die je hier ziet. Stuur mij een berichtje als jij wel weet van wie deze werken zijn.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *