Keti Koti ArtEZ Theater & Dans en Conservatorium

Als onderdeel van een groter project bij ArtEZ heb ik voor de tweede keer Keti Koti georganiseerd. Dit was een community project dat met en voor de community is ontstaan, waarbij de betrokkenheid van de lokale gemeenschap centraal stond.

Uitdaging

De uitdaging was het groter uitzetten van dit project. In 2023 was het beperkt tot de academie Dans en Theater. In 2024 wilden we het breder aanpakken en samenwerken met de bibliotheek, Studium Generale, het conservatorium en de afdeling Fine Arts. Het zoeken naar een manier waarop iedereen waardevol kon bijdragen was een leuke uitdaging. Daarnaast zochten we naar verschillende vormen waarop zo’n dag informatief kon zijn, waarop studenten (ook internationale) konden leren, en waarop we gezamenlijk konden herdenken en vrijheid konden vieren.

Het proces

Het proces begon met het voeren van gesprekken met studenten, medewerkers en docenten om hun behoeften en wensen voor zo’n evenement in kaart te brengen. We verzamelden informatie over welke kennis zij wilden vergaren en welke activiteiten en onderwerpen zij belangrijk vonden. Op basis van deze input stelden we een team samen waarmee we zouden samenwerken. Vervolgens zetten we samenwerkingen op met onze partners, zoals de bibliotheek, Studium Generale, het conservatorium en de afdeling Fine Arts.

Na het opzetten van deze samenwerkingen, begonnen we met het programmeren en cureren van de inhoud van het evenement. Gedurende dit proces gebruikten we de community als klankbord om ervoor te zorgen dat het programma goed aansloot bij hun verwachtingen en behoeften. Hierna volgde de productie, die grotendeels werd uitgevoerd door een productiemedewerker. De communicatie over het evenement werd door mij verzorgd, om ervoor te zorgen dat iedereen goed geïnformeerd was en betrokken bleef.

Resultaat

Het resultaat was een weekprogramma, inclusief een Keti Koti pop-up Museum. Hier werd het verhaal van Keti Koti belicht, met speciale aandacht voor de impact van kolonialisme in het heden. Bezoekers konden (historische) informatie, publicaties, podcasts en films vinden die niet alleen het verhaal van Keti Koti vertellen, maar vooral de hedendaagse gevolgen van kolonialisme belichten. Daarnaast was er een indrukwekkende multimedia-installatie van Saghar Afzalnia en Samira Gemin. Deze twee getalenteerde studenten van BEAR Fine Art van de Academie van Art & Design presenteerden werken die het thema inclusie centraal stelden.

Op 28 juni hadden we een gevarieerd programma. We begonnen met een lezing door Saundra Williams, een Cultural Changemaker en Community Specialist. Daarna volgde een muzikale wandeling door de academie onder leiding van studenten van het Conservatorium Arnhem. Tijdens de traditionele Surinaamse Heri Heri lunch konden deelnemers aanschuiven bij boeiende tafelgesprekken. Vervolgens was er een workshop storytelling vanuit de Afrodiaspora, geleid door Luku Xam en geïnspireerd door de Mato en Griot Storytelling methode. Dit programma bood een combinatie van educatie, culturele uitwisseling en gemeenschapsvorming, passend bij de bredere doelstellingen van ons project.